Cumpărarea de haine pentru școală devine o durere de cap pentru părinți: cum să alegi lucrurile care să se conformeze și normelor instituției și să-i placă copilului? Poftim cîteva sfaturi de la BIHANI.

CALITATEA.

Principalul criteriu pentru alegerea hainelor de școală – materiale naturale de înaltă calitate: bumbac, mătase, viscoză. Fibrele sintetice nu trebuie să depășească 35% (pentru costume această cifră este de 75%). Hainele din materiale sintetice conduc prost aerul (copilul transpiră mai mult) și se electizează (ceea ce provoacă disconfort).

CULORI.

Culori alb-negru/albastru clasice sau vesele? Psihologii sfătuiesc să alegeți culori și nuanțe liniștite: roz, albastru închis, alb, bej și albastru (culoarea cerului).

Culorile aprinse acționează ca iritanți, distrag atenția copilului și nu-i permit să se concentreze asupra studiilor. Bine influențează asupra sistemului nervos al copiilor și combinația bej sau alb cu buline, asigurindu-i dispoziția pozitivă și sentiment de fericire.

Alegem hainele de școală în așa fel încât să putem combina cu succes obiectele vestimentare. Ne orientăm spre culori și nuante ușor de asortat. O vestă albastră, spre exemplu, este ușor de asortat cu orice tip de pantaloni/blugi sau fustiță. De asemenea, poate fi folosită atât primăvara, cât și toamna și iarna, în combinație cu bluza/ tricou cu mânecă scurtă sau cu mânecă lungă, în funcție de temperatură.

COMODITATEA.

Nu uităm că cei mici au nevoie de haine comode, pe care să le îmbrace și să le dezbrace ușor. Ținem cont de vârsta și de abilitățile copilului nostru atunci când facem lista de cumpărături. Optăm pentru pantaloni și fuste cu elastic, să fie ușor dezbrăcate înainte de lecții de educație fizică fără a se complica cu fermoarele. Curelele sau capsele îl pot pune pe copilul nostrum în încurcătură atunci când merge la toaletă.

DINAMICA.

Completarea sistematică a garderobei. Să porți aceeași pantaloni sau fustă, cămașă sau bluză este plictisitor și neigienic. Prin urmare, este important să alegeți pentru copil lucruri care să poată fi ușor combinate între ele. Pentru fetiță – pantaloni sau șorți, una sau două fuste (ca o opțiune elegantă- o rochie), cîteva bluze de diferite culori sau nuanțe, o vestă sau un sacou.

MĂRIMI.

Haine trebuie cumpărate de mărimea corectă: dacă sînt mici îngreunează mișcările și obstrucționează fluxul de sînge, hainele mari îl fac pe copil să se simtă prost și ridicol.

PREȚ ACCESIBIL.

Ținem cont de faptul că hainele pe care le cumpărăm acum vor fi purtate unul, maximum două sezoane. Copiii cresc rapid, cad ușor, rup, pătează și uzează hainele mai repede decât adulții. Așadar, căutăm haine din materiale de calitate și la prețuri medii. Însă, să nu uităm că ispita de a cumpăra cu cît mai ieftin ne poate duce ori spre completarea garderobei cu haine necalitative ori de prost gust.

STIL

Bun gust la toate inclusiv la vestimentație se educă din copilărie. Copilul nostru trebuie să simte că este cel mai frumos, stilat, evidențiat din masă, tratat ca om matur și deja independent.

Niște nasturi șic, un accesoriu aparte sau alte elemente discrete ne pot ajuta să avem un școlar la modă. Până la urmă, în orice tip de îmbrăcăminte, detaliile chiar fac diferența. În funcție de preferințele elevului, selectăm culori și nuanțe, accesorizăm hainele discret și combinăm elementele pentru ca micuțul nostru să fie la modă.

STRATEGIA.

Pentru copiii care merg la after- school pe lista de cumpărături trebuie să se regăsească și o maletuță/maiou/tricou cu mineca lungă și scurtă. Alegem cîteva unități din start ca în cazul cînd ne trezim dimineața cu timp răcoros de afară să fim pregătiți și să completăm look-ul cu încă o piesă vestimentară îmbrăcată desubt la bluză sau cămașă.

POZIȚIA PĂRINTEASCĂ.

Nu uităm că perioada școlară cuprinde vîrsta de la 6 anișori pînă la 18 ani. Dacă manipularea cu vestimentația la vîrsta de pînă la 10-14 ani este mai ușoară, deja după urmează să ne adaptăm la gusturile și cerințele preadolescenților. Respectiv, urmează să alegem ținutele care să le sporească încrederea în sine, să le scoată în evidență personalitatea și să contureze caracterul. Însă, să știm a ține poziția și să excludem hainele sexy, cu decolteu adânc, cu tăieturi generoase, fără formă sau owersize, de culori haotice sau înscripții fără sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.